הטיפול ב- Suspension Trauma

השימוש ברתמה כאמצעי לבלימת נפילות נפוץ במסגרת עבודה בגובה או ענפי ספורט שונים. בזמן נפילה, עלול להווצר מצב שבו למרות היעדר פציעות חיצוניות, יתפתח חוסר הכרה העלול להוביל למוות. תופעה זו נקראת Suspension Trauma/Sycope. התופעה נגרמת, ככל הנראה, עקב הצטברות של דם בורידי הרגליים, ירידת ל”ד אורתוסטטית וסינקופה (אך ללא יכולת להביא את הגוף למצב מאוזן). אובדן ההכרה גורם לחסימת נתיב האוויר ולמוות.
בהעדר הנחיות מסודרות לטיפול בסינקופה של היתלות, התבססו טכניקות הטוענות כי אין להשכיב פרקדן חולה ששוחרר מרתמה לאחר תלייה ממושכת, כי יש להשכיבו כשפלג גופו העליון מורם ל 30-45 מעלות, ושיש להעבירו לשכיבה באיטיות על פני כחצי שעה — זאת מתוך תפיסה כי הדם המצטבר בגפיים התחתונות רווי בטוקסינים שהם תוצאה של נשימה אנאירובית.
מאמר סקירה המתפרסם ב Journal of Emergency Medicine של ה BMJ, שם לעצמו למטרה לסקור מאמרים הקשורים ל Suspension Syncope ולפרסם הנחיות שיהיו Evidence based ויוכלו לשמש כהנחיות טיפוליות וכנקודות מוצא למחקרים נוספים.
סה”כ נסקרו 9 מאמרים במסגרת המאמר. במחקרים אלו לא נמצאו נתונים לגבי שכיחות התופעה, אך מצויינים נתונים מתוך מחקר המראה כי מבין נבדקים בריאים הנתלו על רתמה ללא תנועה, 20% פיתחו סימפטומים של פרה-סינקופה תוך כ 10 דקות ורק 9% עמדו בתליה של שעה.
מתוך הסקירה עולה כי אין ראיות התומכות בהמנעות מהשכבה פרקדן ובחשיבות ההשכבה עם פלג הגוף העליון מורם, והם אינם ממליצים זאת.
המלצה אחרת היא לנסות ולהרים את רגלי הנפגע עוד בטרם החילוץ – הרמת הרגליים תרמה לעיכוב זמן תחילת הסימנים לממוצע של 58 דקות.
יש לציין כי לא נמצאו מחקרים רבים בנושא ואנשי מקצוע רבים עדיין תומכים בגישה של הרמת פלג הגוף העליון לאחר החילוץ.
מקור:
Adisesh A, Lee C, Porter K. Harness suspension and first aid management: development of an evidence-based guideline. Emerg Med J. 2011 Apr;28(4):265-8. [pubmed]