אנאפילקסיס כתוצאה ממעבר של אלרגן בוטנים במנת דם

בגליון הNEJM שמתפרסם היום יש Case-Report מרתק על חולה עם אלרגיה ידועה לבוטנים אשר פיתח תגובה אנאפילקטית לאחר שקיבל מרכיבי דם. לאחר המקרה נמצא ש3 מתוך 5 מתורמי הדם אכלו בוטנים בערב לפני מתן התרומה.
החוקרים לא הסתפקו בכך ויצאו להוכיח באמצעות בבדיקות מעבדה שהמקור לאנאפילקסיס היה הבוטנים. ראשית הם בדקו אצל החולה רמות של mast-cell tryptase אשר היו גבוהות והוכיחו שמה שקרה לחולה אכן היה בכלל תגובה אימונית מסוג 1 (מתווכת IgE). בנוסף בוצעו בדיקות לשלילת חסר IgA, C4 או הפטוגלובין, בדיקות לשלילת אלרגיות ללטקס או תרופות, ובדיקות לשלילת נוכחות נוגדנים לHLA ולשלילת transfusion-related acute lung injury.
בהמשך בוצעה בדיקה המכונה ImmunoCap, שהיא בדיקת אלקטרופורזה היכולה לקבוע האם יש IgE כנגד אנטיגן מסוים – או במילים אחרות לקבוע האם הנבדק אכן אלרגי למשהו ספציפי או לא. נמצא שרמות הIgE של המטופל כנגד בוטנים היו בערך פי 200 מהנורמה. בנוסף הודגם שהיו לחולה IgE ספציפים כנגד פפטיד של בוטנים המכונה DRP-Ara h2, פפטיד עמיד לעיכול אשר הוכח בעבר שניתן למצוא אותו בסרום של אדם שאכל בוטנים עד ל24 שעות לאחר אכילתם.
לסיכום, הכותבים טוענים שהתגובה האנפילקטית של המטופל “למנת הדם” היתה בעצם תגובה לפפטיד הבוטנים אשר נותר בדמם של תורמי המנה. הם משערים שיתכן ומנגנון זה הוא הגורם גם במקרים אחרים שבהן נצפות תגובות אלרגיות לאחר מתן מרכיבי דם.
מקור:
Jacobs JFM, et al. Anaphylaxis from Passive Transfer of Peanut Allergen in a Blood Product. NEJM. 2011 May 19; 364:1981-2.