קיבוע עמ"ש בטראומה חודרת קשור בתמותה גבוהה יותר
מחקר מעניין שהתפרסם בינואר בJournal of Trauma – מחקר רטרוספקטיבי על בסיס מאגר מידע, אשר מצא שקיבוע עמ”ש בטראומה חודרת קשור בתמותה גבוהה יותר.
נעשה כמובן ניטרול סטטיסטי לסוג הפגיעה, חומרת הפגיעה (ISS) וכו’.
התמותה היתה גבוהה פי 2 בפצועים שקובעו לעומת אלו שלא (14.7% לעומת 7.2, p<0.001).
מספר המטופלים עם טראומה חודרת שיש לקבע ע”מ לייצר תועלת כל שהיא משוער ב1032. מספר המטופלים עם טראומה חודרת שיש לקבע ע”מ לגרום לנזק הוא 66.
נשאלת אם כן השאלה האם כדי לשמור על העמ”ש של 1 ל1032 פצועים, אנחנו מוכנים לסכן 1 מכל 66 פצועים.
להזכירכם, ע”פ הPHTLS אין לקבע פצועים עם טראומה חודרת אלא אם כן יש סימנים ברורים של פגיעת עמ”ש. ברירת המחדל הינה לא לקבע פצועים אלו.
(אגב, תוצר לוואי מעניין של המחקר הזה שלא נידון בגוף המאמר אבל נמצא בעיון מדוקדק בטבלאות, קשור לוויכוח האינסופי על מכנסי הMAST – במקרה הזה הם נמצאו כמשפרי השרדות).
מקור:
Haut ER, Kalish BT, Efron DT, et al. Spine immobilization in penetrating trauma: more harm than good? J Trauma. 2010 Jan;68(1):115-20.
2 Responses
[…] אחר, מ2010, אשר סקרנו פה באתר, קבע שבקרב פצועים עם טראומה חודרת – התמותה […]
[…] לעומת זאת, סקירה של ה Cochrane Collaboration מ2007 קבעה שלא נמצא ולו מחקר RCT אחד שבדק אסטרטגיות לקיבוע עמוד שדרה בפצועי טראומה (!). כיוון שכך, הסוקרים קובעים שההשפעה של הקיבוע על התמותה ועל הנזק הנוירולוגי כלל לא ידועה. יתרה מכך, סוקרי הקוקרהן סבורים שיתכן וקיבוע עמוד שדרה צווארי תורם לחסימת נתיב אוויר במקרים מסוימים, ושלכן יתכן שבחישוב הכללי – קיבוע עמוד שדרה בכלל מגביר תמותה. יש לציין שמחקר מ2010 הראה שלפחות בפצועים עם טראומה חודרת, הקיבוע ללוח גב אכן העלה את התמותה – פי 2 (לקריאת הסקירה של המחקר הנ"ל לחצו פה). […]