מתן חמצן לחולי COPD – במינון גבוה או בטיטרציה?

חלק מהטיפול הסטנדרטי באמבולנס בחולה עם התלקחות של COPD הוא מתן חמצן 100% במסיכה. עם זאת, כבר שנים רבות ישנה מחלוקת לגבי מתן חמצן בריכוזים גבוהים לחולים אלו, מתוך נתונים המראים כי בחולי COPD נצפית ירידה באוורור לדקה במתן חמצן, בניגוד לאנשים בריאים.
מחקר מסוג Randomized controlled שמתפרסם ב BMJ, בודק את ההשפעה של מתן חמצן 100% מול מתן חמצן בטיטרציה במתאר טרום בית החולים. במחקר השתתפו 405 חולים שפונו באמבולנס עם קשיי נשימה וחשד להתלקחות COPD בעיירה Hobert אשר בטזמניה, אוסטרליה. קבוצת הביקורת קיבלה את הטיפול הרגיל בהתלקחות COPD ואילו קבוצת ההתערבות קיבלה את הטיפול הרגיל אך במקום חמצן 100%, ניתן חמצן על מנת לשמור על סטורציה בין 88%-92%.
על פניו, המחקר הראה תוצאות מרשימות לטובת מתן חמצן בטיטרציה לחולי COPD. נצפתה ירידה של כ 58%% (מ9% ל 4%) בתמותה בקבוצת החולים שקיבלו חמצן בטיטרציה לעומת הטיפול הסטנדרטי. וירידה אף משמעותית יותר של 78% בקרב החולים שאובחנו ע”י בדיקת תפקודי ריאות כסובלים מ COPD. כל המספרים הנ”ל היו מובהקים סטטיסטית.
למרות המספרים המאוד מרשימים, לפני שאנחנו רצים ליישם את מסקנות המחקר, יש לשים לב למספר בעיות מתודיות אמיתיות:
– חלק משמעותי מן החולים נכנסו למחקר למרות שאין להם אבחנה חד משמעית של COPD. אם מתייחסים רק לחולי ה COPD, עדיין המספרים כאמור מרשימים, אך כוחו הסטטיסטי של המחקר קטן.
– באחוז ניכר של המקרים הפרמדיקים חרגו מהרנדומיזציה. הנתונים המובאים כאן הינם, כמקובל, לפי Intention to Treat.
– לא היה מעקב על הטיפול שקיבלו החולים בבית החולים. קצת קשה לעכל את העובדה שלמתן חמצן באמבולנס במשך מספר דקות הייתה השפעה כה מכרעת על תמותה 3 ימים לתוך האשפוז.
לסיכום – נראה שיש במחקר קריאה אמיתית לבחון את דרך הטיפול שלנו בהתלקחויות COPD במתאר טרום בית החולים. כנראה שחמצן היא איננה תרופה שאין בצידה נזקים ויש לשקול בזהירות מתן חמצן 100% לחולי COPD.
מקור:
Austin MA, et al. Effect of high flow oxygen on mortality in chronic obstructive pulmonary disease patients in prehospital setting: randomised controlled trial. BMJ. 2010 Oct 18;341:c5462.
2 Responses
[…] המתפרסמים בשנים האחרונות בנוגע לנזקי החמצן (למשל: מחקר שנסקר מעל דפים אלו בהקשר של COPD). המסקנה המתבקשת מכאן הינה לדעתי שיש להתייחס לחמצן […]
[…] בשנים האחרונות בנוגע לנזקי החמצן במצבים שונים (למשל: מחקר שנסקר מעל דפים אלו בהקשר של COPD). עם זאת צריך לזכור שבסה"כ, מדובר במחקר יחסית קטן, […]