Anaesthesia Trauma and Critical Care

ATACC הינו קורס טראומה בריטי ולצידו טקסטבוק הזמין להורדה חינם באינטרנט.
הקורס (והספר) נולדו כבר ב1997 מתוך רצון ליצור קורס טראומה עדכני ומתקדם, שמתעדכן ברציפות. הסגל הקפיד לדבריו על עדכון של התכנים לפני כל הרצה של הקורס על סמך המחקרים והפרסומים החדשים. עם זאת, בשנים האחרונות השימוש ההולך והגובר של עולם הרפואה באינטרנט ובמדיה החברתית הגביר אפילו יותר את קצב העדכונים הנדרש, ואנשי הסגל של ATACC הרגישו שפרסום עיתי בדפוס כבר אינו רלוונטי. כיוון שכך החליטו להצטרף לתנועת הFree Open Access Medicine (או “FOAM”), שגם אתר המלר”ד מהווה חלק ממנה, ופירסמו את ספר הקורס חינם באינטרנט, תוך הבטחה לעדכנו ברציפות.
מלבד קצב העדכונים, הATACC טוען למספר יתרונות נוספים על פני הATLS הקלאסי. ראשית כל, הATLS הינו בסופו של דבר (למרות שמו) קורס די בסיסי. הATLS אומנם מעניק יסודות טובים לרופאים בתחילת דרכם או לרופאים שאינם צפויים לתת מענה לטראומה לעיתים קרובות, אך פחות מתאים להכשרה מעמיקה ורענון של אנשי צוות המתעסקים בטראומה יום יום. שנית, הATLS מכוון בעיקר לכירורגים, ואינו מתאים להכשרה של אנשי צוות רפואי אחרים. ושלישית, הATLS מתעדכן באיטיות, ואינו ממהר לנטוש דוגמות שהושרשו בו.
הATACC, לעומת זאת, מתעדכן כאמור כל הזמן. הקורס הינו מולטידסיפלינארי, ונותן מענה לכל רמות הטיפול וההכשרה – החל מעזרה ראשונה, דרך טיפול בטרום ביה”ח ברמות שונות, וכלה בטיפול מתקדם בביה”ח – בחדר הטראומה, בחדר הניתוח, ובמחלקה לטיפול נמרץ. בקורס אחד (שנמשך 3 ימים) יכולים להשתתף כבאים, חובשים קרביים, פרמדיקים, שוטרים, כירורגים, מרדימים, ואחיות יחד. הוא גורם לאנשי הצוות להבין ולהעריך את עבודתם של האחרים. והוא שם דגש על ידע מעמיק, מתקדם ועדכני.
על פי הפרסומים של הATACC, הקורס שם דגש על אימון בסביבות “אימרסיביות”, עם זירות מורכבות המדמות אירועים אמיתיים ושחקנים כפצועים מדומים. אפשר להתרשם בסרטון הבא.
https://www.youtube.com/watch?v=ot0zsQS8Tng
אבל בעוד שבקורס לא יצא לי להשתתף, את הספר כן קראתי. הספר מאוד קריא, ישיר, ומתעסק ב”תכל’ס”. הוא מלמד את מה שצריך לעשות, ולא את מה שמסתדר יפה עם התאוריה. הוא למשל אומר בפה מלא שההפשטה המלאה לא צריכה להיות חלק מהסבב הראשוני של הטיפול בפצוע בשטח, שאין באמת דבר כזה “שעת הזהב”, שלא ניתן לנקש חזה של פצוע טראומה בסביבה רועשת, שלא צריך בדיקה רקטלית לכל פצוע, ושלא באמת חייבים לגשת לכל פצוע ת.ד. מהחזית…
מצד שני, הATACC מתייחס באריכות לדברים כמו הקסקפרון (TXA), מכוון בוג’י, תחבושות המוסטטיות, ח”ע ביטני, ITclamp וXSTAT, פרהאוקסיגינציה עם קנולה נזאלית, Delayed Sequence Intubation, אולטראסאונד לפגיעות חזה, BiPAP בטראומה, ועוד נושאים רבים אחרים שהATLS והPHTLS עדיין אינם מתייחסים אליהם.
הספר מלא בפניני חוכמה, כמו למשל: בדיקת מילוי קפילרי במצח או בחזה במקום באצבעות, ביצוע אינטובציה על מיטת האמבולנס מחוץ לאמבולנס, הנחיות מפורטות (ומפתיעות) להמרת ח”ע, והמלצה למסד נהלים להפעלת דרישה למנות דם כבר מהשטח. הATACC מכניס את מצב ההכרה גם לשלב הC, כדי להדגיש ששינוי בהכרה צריך להיות חשוד קודם כל לשוק, ורק אח”כ לפגיעת ראש. הספר תומך בשימוש במשתקי שרירים גם בשטח – שכן לדבריו בפצוע שמצבו מספיק קשה כדי להצדיק אינטובציה בשטח – הרווח גובר על הסיכון.
הATACC נוטש את הABCDE המוכרים לנו בארץ לטובת הMARCH הפחות מוכר במחוזותינו:
- Massive Haemorrhage
- Airway
- Respiration
- Circulation
- Head or Spinal Injury
יש בATACC פרק על קינמטיקה, אך גם פרק מצוין ומאוד מעשי על Safety. הספר מכיל פרק מקיף על חילוץ מרכב שחידש לי לא מעט, ופרק על העברות של מטופלים מטיפול נמרץ בין בתי חולים. הפרק על הלם מומלץ במיוחד, ובניגוד לATLS שעדיין דוגל בסכימה פשטנית של מתן נוזלים אחיד לכל פצוע – הוא מתעסק באריכות ובפירוט רב בנושא של החייאת נוזלים בטראומה. הספר מכיל גם פרקים על נושאים כמו אנילגזיה, קואגולופתיה בטראומה, Damage Control, נוירוכירוגיה , פגיעות מעיכה וSuspension Trauma, ונושאים נוספים שאינם זוכים לטיפול יסודי בספרי הטראומה הקלאסים. כל זאת עם לינקים מובנים בתוך הטקסט למחקרים ולאתרי אינטרנט רלוונטים – יתרון חשוב של הפרסום המקוון של הספר.
לסיכום, הATACC בהחלט לא מחליף את ההכשרה הבסיסית של הATLS והPHTLS. הוא לא בהכרח טוב מהם. אבל הוא שונה ומעניין, ומומלץ מאוד לקריאה ולדיון בקרב כל המטפלים העוסקים בטראומה.
אתם מוזמנים בחום להוריד, לקרוא – ולכתוב את התרשמותכם מהספר פה בתגובות לכתבה.
במבט ראשון נראה מעולה
שווה להשקיע בלימוד מעמיק