מכשיר חיצוני חדש לעצירת דימום ביטני

דימומים ביטניים הם פציעה מלחמתית נפוצה יחסית. למשל, במאמר שסקר את מאפייני הפציעות של חיילי צה”ל במבצע עופרת יצוקה (רן ושות’, “הרפואה הצבאית” יולי 2009) נמצא כי 21% מהפצועים קשה/בינוני סבלו מפציעות בטן. פגיעות בטן נפוצות גם במתארים אזרחים שונים.
הטיפול בפציעת בטן בשטח הינו… טוב, בעצם – אין כל כך טיפול, למעט פינוי לבית החולים לצורך הערכה וטיפול כירורגי.
(יוצא הדופן היחיד הוא אולי הPASG, כלי קונטרברסלי שקרנו עולה ויורדת לפרקים. נכון להיום השימוש בו עדיין מומלץ ע”י הPHTLS בפצועים עם חשד לשבר באגן או לדימום ביטני ול”ד נמוך, על אף היעדר הוכחות משכנעות ליעילותו.)
כעת מתפרסמת באתר האוניברסיטה למדעי הבריאות של ג’ורג’יה הודעה על פיתוח מוצר חדש המכונה Abdominal Aortic Tourniquet – חסם עורקים לאאורטה הביטנית. העיקרון הוא נסיון להשיג תוצאה דומה לAortic Clamp מבלי לפתוח את הבטן. את המכשיר מניחים על הבטן בגובה הטבור ומנפחים עד לחסימת האאורטה הבטנית – ועצירת הדימומים שדיסטלית לחסימה. על פי הדיווח, המוצר נוסה בהצלחה על חזירים, מבלי לגרום לתופעות לוואי מדאיגות.
ימים יגידו עם הדבר יהיה יעיל בזמן אמת, והאם ימצא לו יתרון על פני הPASG הישן. בינתיים כותבים הממציאים, שני רופאי רפואה דחופה ששירתו במלחמות עיראק השונות, שהם מעוניינים לבדוק גם את יעילותו של המכשיר בשיפור הפרפוזיה בזמן החייאה קרדיאלית.
מקור:
Georgia Health Sciences University, via ED Trauma Critical Care. Accessed January 15th 2012.
1 Response
[…] כמו הקסקפרון (TXA), מכוון בוג'י, תחבושות המוסטטיות, ח"ע ביטני, ITclamp וXSTAT, פרהאוקסיגינציה עם קנולה נזאלית, Delayed Sequence […]