בת 3 עם קוצר נשימה

עקיבא אסתרסון

רופא ופרמדיק, מתמחה ברפואה דחופה.

5 Responses

1. DanielS הגיב:

לא שאני מבין כזה גדול… אבל נראה שריאה שמאל שלה לא מפושטת לחלוטין…

2. עקיבא אסתרסון הגיב:

והימנית בסדר?

3. אליעזר אלקלעי הגיב:

בימנית יש הצללה פסית רוחבית, שמשמעותה לא ברורה לי

4. tomer הגיב:

אני לא מפענח צילומים דגול אבל נראה כי פרט לבעיה בריאה שמאל (פניאומוטורקס?) בצד ימין נראה כאילו יש נוזלים (הקטע הלבן) – זה תואם את הממצא שתואר בהאזנה.

5. עקיבא אסתרסון הגיב:

סיכום:
    כפי שנכתב לעיל, וכפי שכתבו גם מספר קוראים בדף הפייסבוק שלנו יש בצילום מספר ממצאים.
    הממצא הראשון, החשוב יותר (והבולט פחות) הינו תסנין בריאה הימנית, המבטא את דלקת הריאות שבגינה פנתה החולה, והתואם את הקליניקה שלה.
    בנוסף לכך ניתן לראות ממצאים נוספים –
    קו אורכי בריאה השמאלית (חיצים צהובים בצילום המובא להלן)
    קו אורכי בריאה הימנית (פחות בולט, אולי, מבשמאלית. חיצים אדומים)
    ופס אלכסוני כפול מאיזור הקלוויקולה השמאלית ועד לקצה הימני של התמונה.

במבט ראשון נראה שהממצאים המסומנים בחיצים מהווים פנאומטורקסים בילטרלים. אולם, בראש ובראשונה, ממצא שכזה אינו תואם את הקליניקה (והבדיקה) של החולה. בנוסף, במבט שני ניתן לראות שהממצאים ממשיכים אינפריורית אל מתחת לסרעפות, ולבסוף ניתן לזהות רקמה ריאתית (למשל את התסנין בריאה הימנית) גם מחוץ לגבול ה”פנאומטורקס” – דבר השולל אבחנה זו.
    מדובר, אם כן, בארטיפקט – ובפסים המציינים את גבולות שקית ההעשרה של מסיכת החמצן שהיתה על המטופלת בעת שבוצע הצילום. רמז לכך הינו הפס האלכסוני שהוזכר לעיל, שהינו כמובן צינור החמצן.

במחקר שבוצע ב2008 הוצגו צילומי רנטגן ל23 רופאים, בינהם צילום בו הופיע “ארטיפקט מסיכה”. רק שניים מהם זיהו שמדובר בארטיפקט. תשעה מהם (39%) חשבו שמדובר בפנאומטורקס והמליצו על החדרת נקז חזה.

אם כן, בעת פיענוח צילומי חזה (או בעצם כל תוצאת הדמיה אחרת) יש לזכור מי החולה בו מדובר, ולפענח את הממצאים במסגרת ההקשר המתאים. יש לזכור את מגבלות אמצעי ההדמיה ואת הארטיפקטים האפשריים, והלטיל ספק בממצאים אשר אינם תואמים את החולה.

מקורות:

Clark R, Rickards M. A case of paediatric simulated pneumothorax. Emerg Med J. 2012 Jul;29(7):581.
    Mukherjee N, Taylor SG. Is that a lung edge? A case of simulated pneumothorax and survey of emergency physicians’ awareness of this phenomenon. Eur J Emerg Med. 2008 Jun;15(3):166-8.