פרוטוקול Vortex לניהול נתיב אוויר

ניהול נתיב אוויר הינו מעמודי התווך של הטיפול בחולה בעולם הרפואה הדחופה. ביידי המטפל קיים מגוון רחב (מדי?) של אמצעים אפשריים, החל במנתב אוויר פשוט, דרך אמצעים סופרהגלוטים שונים (כגון LMA) ודרך אינטובציה, וכלה בנתיב אוויר כירורגי.
פרוטוקולי הטיפול הקיימים שונים ומגוונים, מסובכים, ולרוב מתאימים רק לסיטואציה שעבורה נכתבו – ולפעמים אפילו רק למוסד הספציפי שעבורם נכתבו. למטפל הנמצא בסיטואציה שונה מזו שעבורה נכתב הפרוטוקול, או שבידיו כלים שונים ממה שתיכנן הכותב – הפרוטוקול לרוב אינו רלוונטי. בכל מקרה, הפרוטוקולים ברובם מסובכים, מורכבים, עמוסים ולא-אינטואיטיבים. הם יכולים [אולי] לשמש ללימוד, אך בוודאי שקשה מאוד להשתמש בהם בזמן אמת, כשהמטופל קורס וכל המכשירים מצפצפים.
להלן מספר דוגמאות של פרוטוקולים מקובלים בעולם. לחצו להגדלה:
כיוון שכך, שני רופאים אוסטרלים (מרדים ומומחה לרפואה דחופה) פיתחו כלי שמטרתו לפשט את הליך קבלת ההחלטות סביב ניהול נתיב האוויר, ולהפוך אותו לברור, פשוט, אינטואיטיבי ואוניברסאלי. הכלי נפוץ באוסטרליה ובניו זילנד ומשמש ככלי לימודי עבור מרדימים, רופאים, פרמדיקים ואחיות, בחדרי ניתוח, מחלקות טיפול נמרץ, מחלקות לרפואה דחופה ובטרום בית חולים. הוא מתפשט בהדרגה גם לשימוש במקומות אחרים בעולם.
“In moments of crisis you don’t rise to the occasion, you sink to the level of your training.”
כדי להבין את הפרוטקול עלינו לדמיין מערבולת. הסתכלו על התמונה שבראש הכתבה. מחוץ למערבולת נמצא האיזור הבטוח, “הירוק”, בו המטופל מחומצן היטב. אך עם כניסתנו לנסיונות לניהול נתיב האוויר של המטופל אנחנו נסחפים בהדרגה לעבר מרכז המערבולת. בדרך נעבור 3 שלבים (אמבו, אינטובציה, אמצעי סופרהגלוטי), אך הסדר של 3 השלבים הנ”ל יכול להיות שונה בהתאם למטפל, למטופל ולסיטואציה. יתכן שבחדר ניתוח נבחר להתחיל באינטובציה, ואילו באמבולנס נחליט להתחיל באמבו. אבל בכל מקרה, במידה ואחד האמצעים מצליח – אנחנו יוצאים מהמערבולת אל האיזור הירוק, ויכולים להירגע, לעצור, ולשקול את המשך צעדנו. אולם במידה וביצענו את כל 3 השלבים, כשאנו בטוחים שבוצע ניסון מיטבי בכל אחד מהם, עוברים למרכז המערבולת – לנתיב האוויר הכירורגי.
פרוטוקול הVortex לדעתי גאוני בפשטותו מחד ובגמישותו מאידך. הוא מהווה באמת ובתמים את “כל התורה על רגל אחת”. מסוג הדברים שגורמים לך להגיד “איך לא חשבו על זה קודם!”. עבור רובנו הוא כנראה לא ישנה את צורת העבודה הקיימת, אך יעגן אותה בפרוטוקול פשוט להבנה ולשימוש במקום הפרוטוקולים המסורבלים הקיימים.
בתחתית הכתבה מצורף סרטון המסביר באריכות את התהליך.
למעוניינים להעמיק עוד בנושא, ישנם פרטים רבים נוספים, צ’קליסטים, טבלאות, סרטוני הדגמה ועוד באתר של הVortex Approach בכתובת http://vortexapproach.com
כמו כן קיים ספרון הדרכה בכתובת https://www.smashwords.com/books/view/277513
אפליקציה לאייפון/אייפד בכתובת https://itunes.apple.com/au/app/vortex-approach-trainer/id980202243
https://youtu.be/HE_uy_1Skq8?t=6s
1 Response
[…] לפני כשנה כתבתי פה על פרוטוקול Vortex לניהול נתיב אוויר. […]