לאיזה שיר להקשיב בזמן ביצוע עיסויים?

אחד הנושאים החמים ביותר כיום במחקר ההחייאה הוא… איזה שיר מסייע בצורה הטובה ביותר לביצוע נכון של עיסויים בזמן החייאה. המחקר הראשון בנושא היה המחקר המפורסם על Staying Alive של הBee Gees אשר הראה שהשיר מסייע להגיע לקצב העיסויים הנכון. מחקרים אחרים המליצו על שימוש ב-Nellie the elephant של Ralph Butler, ב-That’s the Way I Like It ובשירים נוספים.
מחקר חדש שעתיד להתפרסם בEmergency Medicine Journal השווה בין עיסויים ללא מוזיקה כלל, עיסויים לקול Achy breaky heart, או עיסויים לקול קטע מתוך Disco science מהסרט Snatch. למחקר גויסו 74 מהמשתתפים בכנס של שירות אמבולנסים אוסטרלי שנערך בניו זילנד. המשתתפים ביצעו עיסויים (ללא הנשמות) על בובה שחוברה למחשב שעקב אחרי עומק וקצב העיסויים. כל משתתף ביצע, בסדר אקראי, החייאה למשך דקה לקול כל אחד משני השירים הנ”ל והחייאה למשך דקה ללא ליווי מוזיקלי.
המחקר מצא כל מני הבדלים בין הקבוצות השונות בקצב הממוצע, בעומק הממוצע, באחוז העיסויים ללא הרפייה מלאה, ועוד (ראו טבלה). עם זאת, חשוב לציין שגם בקבוצה שלא שמעה מוזיקה כלל קצב העיסויים היה בממוצע בטווח הרצוי (מעל 100 לדקה), ושההבדלים בין הקבוצות, מובהקים ככל שיהיו, היו לרוב לא גדולים.
אבל האמת שזה לא מה שמעניין. מה שכן מעניין, וחשוב, ועצוב, ומדאיג הוא שבכל 3 הקבוצות רק כ40% מהמשתתפים ביצעו בממוצע עיסויים בעומק הרצוי. במילים אחרות, מעל לשליש מהעיסויים לא היו בעומק הנכון. בנוסף, יותר מחצי מהעיסויים נעשו במיקום לא נכון. ביותר מרבע לא היתה הרפיה מלאה בסוף העיסוי.
המחקר הנוכחי מעלה לדעתי מחדש ספקות קשים בנוגע למיומנותם של צוותים רפואיים בביצוע עיסויים כמו שצריך. בנוסף, ממצאיו אינם תומכים בשימוש במוסיקה ככלי לסייע לאנשי מקצוע לבצע עיסויים יעילים בזמן אמת. (עם זאת יש לציין שהמחקר אינו מתייחס ליעילות של השימוש בשיר מוכר ככלי לימודי להטמעת הקצב הרצוי).
על תוכנוית ההכשרה והרענון להמשיך ולתת דגש מיוחד על ביצוע נכון ויעיל של עיסויים רציפים, מהירים ועמוקים. על המחקר העתידי לחפש דרכים אחרות, מלבד מוסיקה, לסייע למטפלים לבצע זאת.
(אגב, בסיום המאמר מודים הכותבים למתנדבים האמיצים שניאותו להקשיב למוסיקה הנוראית ומבטיחים לקוראים שלא נגרם למשתתפים נזק קבוע)
מקור:
Woollard et al. Achy breaky makey wakey heart? A randomised crossover trial of musical prompts. Emerg Med J 2011; Published Online First: 2 November 2011.