האם ביצוע החייאה בסיסית למי שאינו זקוק לה גורם לנזק?

האם עוברי אורח מבצעים החייאה על חולים שלא זקוקים לכך? האם הדבר גורם לנזק לחולים?
החשיבות של התחלת החייאה על ידי עוברי אורח לא מוטלת בספק. התחלה של החייאה על ידי עוברי אורח היא חלק קריטי משרשרת ההישרדות של חולים שעוברים דום לב בקהילה, ויכולה להכפיל ואף לשלש את סיכויי ההשרדות של החולים. ללא החייאה של עוברי אורח – שפעמים רבות אין להם הכשרה רפואית – סיכויי ההישרדות יורדים בצורה משמעותית עם כל דקה שעוברת עד הגעת האמבולנס. כתוצאה מכך, ההנחיות העדכניות של האגודה הלבבית האמריקאית שמות דגש על הנחייה טלפונית של מוקד שרותי החירום לעוברי האורח כיצד יש לבצע החייאה עד הגעת האמבולנס. בעשור האחרון אף נעשה מאמץ גדול לפשט את החייאת-עוברי האורח ככל הניתן. בין השאר בוטלו בדיקות הדורשות מיומנות גבוהה כגון בדיקת דופק, כיוון שאלו מבזבזות זמן מחד ויכולות לגרום לאי-ביצוע של החייאה למי שזקוק לה מאידך. עם זאת קיים חשש תיאורתי שהדבר יוביל לביצוע החייאה לחולים אשר אינם זקוקים לה, ושאולי החייאות אלו יגרמו לחולים לנזק.
מחקר שהתפרסם בגליון אפריל-יוני של כתב העת Prehospital Emergency Care ניסה לבדוק כמה חולים שלא היו זקוקים להחייאה עברו החייאה על ידי עוברי אורח, ובכמה מהם נגרם נזק לחולים. המחקר בדק בצורה רטרטספקטיבית (בדק מקרים שכבר התרחשו) את כל המקרים במחוז במדינת ויסקונסין שטופלו ע”י שרותי החרום הטרום-אשפוזיים בשנים 2003-2009 ושעברו החייאה על ידי עוברי אורח. נבדקו כל המקרים שבהם שרותי החרום זיהו שלא מדובר בדום לב בבדיקה ראשונית. הרישומים מבתי החולים נבדקו לפציעות האופיניות למצבי החייאה, כגון שברים בצלעות.
במחקר נבדקו 672 מקרים בהם בוצעה החייאה על ידי עוברי אורח. מתוך המקרים האלו ב77 מקרים (11.5%) בוצעה החייאה שלא לצורך (בוצעה החייאה לחולה שלא היו בדום לב). התיקים של 72 מהחולים הנ”ל נבדקו על מנת לבחון את האפשרות שהם נפגעו מההחייאה (ראו תרשים). בסופו של דבר רק חולה אחד (1.4%) סבל מפציעה שתועדה בתיק הרפואי כפציעה שיתכן ונגרמה כתוצאה מההחייאה (רבדומיוליזיס).
מעניין לציין שכרבע מהחולים שבהם בוצעה “החייאה” שוחררו כבר מחדר המיון (24%), שיעור דומה אושפז במחלקה (24%) ו53% אושפזו במחלקות לטיפול נמרץ עקב מחלתם הבסיסית. ב12 מתוך ה72 (17%) האבחנה הסופית של בית החולים היתה קרדיאלית, ב7 האבחנה היתה טביעה, ב7 כשל נשימתי וב10 מינון יתר. בקרב בני ה55 ומעלה האבחנה הנפוצה ביותר היתה סינקופה (33%) ובקרב בני ה18 ומטה האבחנה הנפוצה ביותר היתה טביעה (33%).
נתון נוסף שחשוב לציין הוא ששרותי החירום הגיעו תוך פחות מ 6 דקות ב 68% מהמקרים.
מסקנות: החייאה על ידי עוברי אורח לרוב מבוצעת לחולים אשר זקוקים לה באמת. החייאה שלא לצורך היא פעולה לא נפוצה. החייאה בסיסית לזמן קצר היא פעולה שגרמה לנזק בפחות מ2% מהחולים. המחקר מרמז על כך שהתועלת מהחייאה על ידי עוברי אורח גדולה באופן משמעותי מהנזק העלול להיגרם לחולים שעברו החייאה שלא לצורך.
מקור:
Haley KB, et al. The Frequency and Consequences of Cardiopulmonary Resuscitation Performed by Bystanders on Patients Who Are Not in Cardiac Arrest. Prehosp Emerg Care. 2011 Apr-Jun;15(2):282-7. [pubmed]
ייתכן שהחייאה לא נחוצה + פגיעות מסוימות מובילה למוות. מקרים לא ישפיעו על הסטטיסטיקה במחקר הנ”ל.