טיפול בכאבים מרנאל קוליק באמצעות בלוק

עווית כלייתית (Renal Colic, להלן RC) הינה סיבה נפוצה לפניה למחלקות לרפואה דחופה (מלר”ד). ההימצאות (prevalence) של אבני כליה מוערכת בכ10% מהאוכלוסיה. הכאב הנוצר מRC הינו כאב חמור ופתאומי, שנוצר עקב אבן החוסמת את מעבר השתן בשופכן. מדובר לרוב בכאב חד באזור המותן, שלעיתים קרובות דורש טיפול בתרופות אנלגטיות חזקות. הטיפול המקובל בכאב מRC הוא מבוסס בעיקרו על שימוש בNSAIDS (כגון וולטרן) ובמידת הצורך גם אופיאטים. לתרופות הנ”ל ישנן כמובן תופעות לוואי, כולל פגיעה כלייתית פוטנציאלית, בחילות והקאות, תלות והתמכרות, ובמינונים גבוהים של אופיאטים – גם דיכוי הכרתי ונשימתי.
מחקר תורכי מעניין 1 שהתפרסם בInternational Journal of Clinical Practice בדק אפשרות של טיפול בכאב של RC באמצעות הרדמה אזורית. החוקרים בדקו טכניקה יחסית פשוטה של Plane Block למישור של שריר הerector spinae. מדובר בבלוק שמשמש לטיפול בכאב פוסט ניתוחי, כאב משברים בצלעות, כאב נוירופתי וכו’, אך החוקרים שיערו שהוא יוכל להועיל גם לכאב של RC.

המחקר היה מחקר פרוספקטיבי אקראי, אם כי ללא הסמייה, שבוצע במהלך 2019 במלר”ד אחד. המשתתפים במחקר חולקו לשתי קבוצות, כאשר בכל קבוצה נכללה קבוצה של 20 נבדקים. קבוצת הביקורת טופלה בIV NSAIDS (עם 50 מ”ג של dexketoprofen trometamol שניתנו לוריד) ואילו לקבוצת הניסוי בוצע (תחת אולטראסאונד) Erector Spinae Plane Block בגובה T8 עם 30 מ”ל של bupivacaine 0.25%. החוקרים טוענים שביצוע הבלוק לקח “פחות מ5 דקות” (אך נותנים אלו לא מוצגים בצורה מפורטת).

מידת הכאב של המטופלים בכל קבוצה נמדדה על VAS של 0-100 לאחר 5, 15, 30, 45 ו- 60 דקות. מטופלים שעדיין היו כאובים עם VAS מעל 40 טופלו בפנטניל 1 מק”ג/ק”ג. נמצא שהVAS בתחילת הטיפול היה קרוב ל100 בשתי הקבוצות, אך ירד בצורה מהירה ומשמעותית הרבה יותר בקבוצה שטופלה באמצעות הבלוק (ראו בטבלה להלן). בנוסף, 10 מהמטופלים שטופלו בNSAIDS נזקקו לתוספת אופיאטים (50%), לעומת 0 מהמטופלים שטופלו באמצעות הבלוק. שביעות הרצון של המטופלים שטופלו בבלוק היתה גבוהה משמעותית גם היא.

מדובר במחקר מעניין מאוד עם תוצאות מרשימות. עם זאת יש לזכור שמדובר במחקר ממוסד רפואי בודד, עם מטפלים שככל הנראה היו מאוד מיומנים בפרוצדורה, ועם קבוצת מטופלים שבחירתה היתה דגימת נוחות. לא נבחנה ההשפעה לאורך זמן, ולא נבחן הצורך במשככי כאבים נוספים לאחר יותר משעה. יהיה צורך במחקר נוסף לפני שיהיה ניתן להמליץ על שימוש שיגרתי בErector Spinae Plane Block לטיפול בעווית כלייתית.
ביבליוגרפיה:
- 1.Aydin ME, Tekin E, Ahiskalioglu EO, et al. Erector spinae plane block vs non‐steroidal anti‐inflammatory drugs for severe renal colic pain: A pilot clinical feasibility study. Int J Clin Pract. Published online November 9, 2020. doi:10.1111/ijcp.13789
התחלתי לעשות בלוקים וראיתי כמה קסם זה מייצר. חייב לנסות עכשיו לRENAL COLIC!!!!
תודה!