נשימות אגונליות מופיעות בכ40% ממקרי דום הלב
בשבוע שעבר התפרסם בCirculation מחקר רטרוספקטיבי המדגיש שוב שבדקות הראשונות לדום לב נשימות Gasping או נשימות אבנורמליות אחרות הן מאוד נפוצות (קיימות בכ40% מהמקרים!). נשימות Gasping מוגדרות במאמר בתור: snoring, snorting, gurgling, or moaning or as agonal, barely, labored, noisy, or heavy breathing. הן ככל הנראה מעידות על כך שעדיין קיימת פרפוזיה מוחית מינימלית.
נשימות שכאלה נצפו במחקר בעיקר בדקות הראשונות של דום הלב ופחתו ככל שעובר הזמן.
חולים עם Gasping שרדו יותר באופן משמעותי (OR 3.4, 95% CI 2.2-5.2).
למחקר זה מספר השלכות: קודם כל הצוות המבצע החייאה יכול לדעת שמי שיש לו נשימה שכזו בזמן ביצוע החייאה – סיכויי ההשרדות שלו גבוהים יותר בצורה משמעותית. שנית, זהו מחקר נוסף שתומך בקונספט של Hands Only CPR, שהמצדדים בו טוענים שההנשמה מיותרת בדקות הראשונות להחייאה. ושלישית, ואולי החשוב ביותר: נשימות שכאלה עלולות תיאורתית להוביל את מגיש העזרה הראשונה למסקנה מוטעת שהמטופל אינו בדום לב, ולעיכוב של ביצוע החייאה (למרות שתופעה שכזו לא נצפתה במחקר הספציפי הזה).
למדריכים: יש להדגיש במהלך לימוד ההחייאה ששלב הB איננו בדיקה האם המטופל נושם או לא, אלא האם הוא נושם כמו שצריך או לא!!! ע”פ ההנחיות משנת 2005 אנשי צוות רפואי אמורים לחפש “adequate breathing” (ואילו עוברי אורח “normal breathing”). כמו כן יש לשקול לא ללמד יותר את הכלל האלמותי שלפיו אם מטופל נושם – סימן שיש דופק.
מקור:
Bobrow BJ, et al. Gasping during cardiac arrest in humans is frequent and associated with improved survival. Circulation. 2008 Dec 9;118(24):2550-4.