AccuVein – רעיון נחמד, חבל שהוא לא עובד

לקיחת דם והכנסת עירוי (“פתיחת וריד”) הינם ככל הנראה הפרוצדורות החודרניות הנפוצות ביותר בעולם הרפואה. כמעט כל מטופל המגיע למלר”ד יעבור בדיקת דם ו/או הכנסת עירוי. הפרוצדורה כואבת, ולעיתים קרובות גם לא פשוטה (עקב גורמים שונים, כגון: מבנה גוף, מחלות רקע, מיומנות המטפל ועוד).
הAccuevein הינו מכשיר נייד המיועד לסייע במציאת ורידים פריפרים. המכשיר מקרין אור אינפרא-אדום אל עורו של המטופל, באמצעותו הוא מאתר את הורידים, ואז מקרין מפה של הורידים אל עורו של המטופל. האתר של Accuevein טוען להפחתה של 39% בכאב שממנו סובלים המטופלים, ולהפחתה של 59% בכאב ממנו סבלו ילדים, לעלייה פי 3.5 בסיכויים להצליח בדקירה הראשונה של הוריד באופן כללי ולעליה מ50% ל96% של סיכויי ההצלחה לפתיחת וריד בנשים עם BMI מעל 35.
המידע האוביקטיבי, לצערי, פחות אופטימי.
המחקר האקראי המבוקר הראשון פורסם ב2012. המחקר בדק את יעילותו של הAccuVein בשיפור סיכויי ההצלחה בנסיון לפתוח וריד. המחקר בוצע על 146 ילדים מורדמים (גילאים 0.18-17.1, חציון 4.6). אחוזי ההצלחה בניסיון הראשון היו 75% (95%CI, 63.8-84.2%) עם המכשיר ו-73% בלעדיו (95%CI, 61.9-81.9%) – כשההבדל חא היה מובהק (P = 0.85). כמו כן לא נמצא הבדל במספר הנסיונות לפתיחת הוריד או בזמן שלקח עד לפתיחת הוריד.
המחקר האקראי השני פורסם ב2013 בAnaesthesia. הוא השווה שלושה מכשירים (VeinViewer, AccuVein AV300, VascuLuminator Vision) לקבוצת בקרה. המחקר כלל 1913 ילדים (מלידה עד גיל 18) שעברו ניתוחים אלקטיבים בבי”ח שלישוני לילדים בהולנד. גם מחקר זה לא מצא הבדל בהצלחות בניסיון הראשון, או במספר הנסיונות שלקח לפתוח את הוריד. המחקר לא מצא הבדל בין המכשירים לבין קבוצת הבקרה גם כשהעירוי בוצע ע”י מתלמדים, ולא מצא הבדל בקרב קבוצות שבהן פתיחת הוריד נחשבת לקשה יותר (בני 3 ומטה, בעלי BMI גבוה, ובעלי עור כהה). לפני ביצוע הדקירה נבתקשו המשתתפים במחקר לדרג את הקושי הצפוי בפתיחת הוריד, אך גם במקרים בהם הקושי הצפוי דורג כ3 ומעלה (על סקאלה של 1-10) לא היה יתרון למכשירים.
ב2014 התפרסם מחקר אקראי אשר בדק לראשונה את יעילות הAccuVein במחלקה לרפואה דחופה. המחקר, אשר בוצע במלר”ד של בי”ח שלישוני בצרפת, כלל 266 מטופלים שחולקו באקראי לשימוש בAccuVein או לפתיחת וריד רגילה. המדד המרכזי שנמדד היה הזמן עד להצלחה בפתיחת הוריד, ולא היה הבדל משמעותי בין הקבוצות: 98 שניות בממוצע בקבוצה ללא המכשיר (95%CI=85-113) לעומת 119 שניות (95%CI=93-154) בקבוצה עם המכשיר (p=0.24). לא היה הבדל בדירוג הכאב ע”י המטופלים על סקאלה של 1-10 (2.9 בקבוצה של ההחדרה הרגילה, לעומת 3.3 בקבוצה עם המכשיר, p=0.11), אך כן נמצא כי יותר מטופלים משכו או הזיזו את היד בזמן ההחדרה כאשר נעשה שימוש במכשיר לעומת מטופלים שבהם לא נעשה שימוש במכשיר (19.1% לעומת 10.2%, p=0.05). לבסוף, בשאלון שבוצע בקרב האחיות שהשתתפו במחקר, חוות הדעת היו באופן כללי שליליות (ראו טבלה להלן).
לסיום, החודש מתפרסם דיווח רטרוספקטיבי של בי”ח בברלין. בביה”ח זה הAccuVein הוכנס לשימוש בילדים בני 0-17 שעמדו לעבור ניתוחים. במסגרת בקרת האיכות שבוצעה עקב הכנסת המכשיר החדש לשימוש, נאסף מידע לגבי תוצאות השימוש בו במשך 4 שבועות. סה”כ נבדקו 114 מטופלים בהם נעשה שימוש בAccuVein, ולאחר מכן 124 מטופלים בהם נפתח וריד בשיטה הרגילה. נמצא שמשך הזמן עד להחדרת הוריד בקבוצה בה נעשה שימוש במכשיר היה כ2 דקות, ונדרשו כ2 נסיונות, לעומת כדקה 1 ונסיון 1 בקבוצה בה נפתח וריד בשיטה הרגילה (p < 0.01). תוצאות דומות נמצאו גם בתת-קבוצה של בני ה72 חודשים ומטה.
לסיכום: מדובר ברעיון מעניין, אך התוצאות בפועל אינן מעודדות. החברה תצטרך לשפר את הטכנולוגיה, או לחדד באילו מטופלים היא יעילה. יתכן והקושי בהחדרת וריד הוא במרבית המקרים כלל לא במציאתו אלא בדקירתו, ויתכן והמחקר העתידי צריך להתמקד בשלב זה של הפרוצדורה.
מקורות:
Kaddoum RN, Anghelescu DL, Parish ME, et al. A randomized controlled trial comparing the AccuVein AV300 device to standard insertion technique for intravenous cannulation of anesthetized children. Paediatr Anaesth. 2012; 22(9): 884-9.
de Graaff JC, Cuper NJ, Mungra RA, Vlaardingerbroek K, Numan SC, Kalkman CJ. Near-infrared light to aid peripheral intravenous cannulation in children: a cluster randomised clinical trial of three devices. Anaesthesia. 2013; 68(8): 835-45.
Aulagnier J, Hoc C, Mathieu E, Dreyfus JF, Fischler M, Le Guen M. Efficacy of AccuVein to facilitate peripheral intravenous placement in adults presenting to an emergency department: a randomized clinical trial. Acad Emerg Med. 2014; 21(8): 858-63.
Rothbart A, Yu P, Müller-Lobeck L, Spies CD, Wernecke KD, Nachtigall I. Peripheral intravenous cannulation with support of infrared laser vein viewing system in a pre-operation setting in pediatric patients. BMC Res Notes. 2015; 8(1): 463.
ראשית המחיר אסטרונומי. 6200 דולר ללא מתקן קיבוע.
שנית לאחר ניסיון עם המכשיר הוא לא כל כך עוזר. מי שיש לו ורידים טובים לא צריך את המכשיר בשביל זה.
מי שאין לו ורידים טובים הוא לא כל כך עוזר כי זה עד עומק של מ”מ או שניים.
אולי בילדים זה יעזור אין לי ניסיון בזה
ראשית מדובר בכל המאמרים בדור הישן של המכשיר הav300 המכשיר המשווק היום בארץ זה הAV400 שהו מכשיר שונה לגמרי מקודמו באלגוריתם שלו ובטכנולוגיה שבה הוא משקף את הוורידים המכשיר החדש יודע להציג וורידים עד לעומק של 1 ס”מ כשהישן יודע להציג ורידים עד לעומק של 0.4 ס”מ. אז למאמר שמוצג פה אין שום קשר למכשיר הaccuvein שמשווק היום בארץ
המכשיר שמשווק היום נרכש כבר בכמה בתי חולים מרכזיים בארץ כגון תל השומר איכילוב וולפסון קפלן שערי צדק בני ציון מדיקל סנטר הרצליה הלל יפה העמק מכבי שרותי בריאות ועוד… ונמצא בתפוצה בארץ של למעלה מ 70 מכשירים עד כו.