מותו של האדרנלין

עקיבא אסתרסון

רופא ופרמדיק, מתמחה ברפואה דחופה.

12 Responses

  1. אופיר הגיב:

    קודם כל תודה על הפוסט(ים). שנית, שאלת תם – האם ניתנה מספיק חשיבות לכך שעצם הצורך בהרבה אדרנלין או אינטובציה מעיד מלכתחילה שמצב המטופל יותר קשה, ולכן ברור שהתחלואה והתמותה יהיו גבוהות יותר, זה לא אומר שהאדרנלין *גרם* לתחלואה ולתמותה?

    • עקיבא אסתרסון הגיב:

      שאלה טובה. אבל כן.
      המחקר היה אקראי, עם הסמיה. כך שהפרמדיק שנתן את האדרנלין לא יודע אם הוא נתן הרבה אדרנלין או הרבה פלסבו. בנוסף, שתי הקבוצות (אלו שבעצם קיבלו פלסבו ואלו שקיבלו אדרנלין) היו כמעט זהות בכל המאפיינים, כגון: מין, גיל, הגורם לדום הלב, המקצב הראשוני, וביצוע החייאה ע”י עוברי אורח. לכן, אין בעצם כל בסיס למחשבה שמצבה של קבוצה אחת היה יותר גרוע מהשניה. הקבוצות היו זהות, למעט בכך שקבוצה אחת קיבלה אדרנלין והשנייה לא.

  2. יואב הגיב:

    לפחות במקום בו אני עובד עכשיו ישנה טענה שמינונים נמוכים ובעיקר ב-pea יהיו טובים. נחיה ונראה. בכל מקרה ה- מ”ג אדרנלין מיד עובר מן העולם.

  3. ארז הגיב:

    כשמדברים על טיפול תרופתי בהחייאה מובן מראש שככל שעובר הזמן אנו הצוותים המיומנים יותר משקיעים יותר בbls מאשר בals. השימוש התרופתי יעבור מן העולם לאחר דור המדבר. אנחנו עדיין חושבים שאכן כדאי להשקיע בbls התרופות למרות שלא הוכחות כcllas a עדיין נותנים סיפוק קל לצוות רפואי שמרגיש שעושה יותר. האם נכון הדבר? לא ממש בטוח. אני פשוט חושב שהמרכיב החשוב בתרופות או באינטובציה היא רק לאחר rosc במידה ולא זה רק מרגיש טוב יותר לוותיקים שבינינו.
    תודה על המאמר.

  4. דר. יוסי ולפיש הגיב:

    האם ניתן להסיק מדבריך שבכלל מקצוע הפרמדיק הוא מיותר? פשוט להשקיע ב BLS איכותי ופינוי מהיר לבית חולים. ולא במטפל שהוא בעצם חובש עם קורס ארוך לצורך מתן פרוטוקולים שלא הוכחה יעילותם???

    • עקיבא אסתרסון הגיב:

      אני חושב שבאותה מידה שאפשר לטעון שפרמדיק מיותר, אפשר לטעון שרופא הוא מיותר.
      בשביל מה פסיכיאטר צריך ללמוד 7 שנים על מיקרוביולוגיה, מחלות כירורגיות וגינקולוגיה? בשביל מה רופא ילדים צריך לבזבז חודשים במחלקות פנימיות? למה מרדים צריך להיות רופא ולא טכנאי שעושה קורס של 3 שנים?
      בקיצור, ממש לא צריך לקבור את מקצוע הפרמדיק – אלא להיפך. צריך להבין שפרמדיק, בניגוד לחובש, הוא לא טכנאי. צריך להבין שהוא בעל מקצוע לכל דבר, מומחה לרפואה דחופה טרום אישפוזית. צריך לדאוג לו להשכלה רחבה ככל הניתן, לחשיפה רחבה ולנסיון עשיר. לחשוב מחדש מהם תחומי הידע והמיומנויות הנדרשות ממנו במערכת הבריאות המודרנית. לעקר מן היסוד כמה שיותר קונספציות ישנות ומוטעות. ולנסות להבין איך אפשר לשמר אותו לאורך שנים, שלא יהיה בחור צעיר ומתלהב אלא מקצוען בעל נסיון.

  5. אריאל הגיב:

    אני לא מפסיק להיתקל בפרשנויות קיצוניות מייד למחקרים.
    נתחיל במקרה של אדרנלין. זה מאמר ראשון בהיקף כזה. לא משנים טיפול שעלול להיות קריטי על סמך מאמר אחד. כבר ראינו לא מאמר אחד ולא שניים שהתפרסמו ב- nejm והופרכו או קיבלו משנה חשיבות לאחר מחקרים נוספים. בוודאי כל עוד לא הוכח שאדרנלין גורם נזק.
    חוץ מזה, דוגמא להמחשה. נניח שהגענו להחייאה על רקע אנפילקסיס או אסטמה אבל אין שם עדים ואנחנו לא מקבלים שום רמז שזה המצב. שללנו אדרנלין מהחולה, כנראה הפחתנו את סיכוייו.
    למה אני מדבר על פרשנויות קיצוניות? שוחחתי עם דיילת שעברה רענון החייאה. היא שמחה שאין צורך יותר להנשים אלא רק לעשות עיסויים. במטוס?? כשיש שעה או יותר עד נחיתה במקום שיוכל לתת סעד חיים מתקדם והנשמה? שוב, לוקחים מחקרים ומסקנות ומיישמים אותם גם במקומות הלא נכונים.
    אריאל
    רופא ופראמדיק

    • עקיבא אסתרסון הגיב:

      אני לא חושב שה מאמר ראשון. הוא אומנם מתדולוגית יותר מוצלח מקודמיו, אבל תכל’ס כל מאמר אי פעם שבדק את הנושא – הראה שהדבר היחיד שאדרנלין עושה טוב זה מעלה ROSC. בעצם אין אף מחקר שמראה שאדרנלין עושה את מה שאנחנו רוצים שיעשה. אפילו לא אחד.
      לגבי המשפט “בוודאי כל עוד לא הוכח שאדנלין גורם נזק” — זה בדיוק מה שהמחקר הזה הוכיח! אדרנלין גורם נזק. הוא גורם להרבה מהשורדים לנזק מוחי משמעותי, שלא היו סובלים ממנו ללא האדררנלין. ראה את האינפוגראף הצבעוני באמצע הסקירה.
      לגבי הדוגמה של אנאפילקסיס: אתה באמת מוכן לתת תרופה מזיקה לאלפי חולים בשביל שאולי היא תעזור לאחד מהם?? באותה מידה צריך לתת בכל החייאה קלציום כי אולי החולה היפרקלמי ואנחנו לא יודעים את זה, וללת בכל החייאה ביקרבונט כי אולי הוא התאבד עם טריציקלים ואנחנו לא יודעים את זה, ולהזריק לכולם אנטיוונום כי אולי הכיש אותו צפע ואנחנו לא יודעים את זה. נו באמת. לא קובעים פרוטוקול כללי על סמך מקרי קיצון: בשביל מקרי קיצון אתה רופא, ומותר לך להחליט מתי לחרוג מהפרוטוקול (ולפרמדיקים – בשביל מקרים כאלה יש ממל”מ – בקשו אישור לאדרנלין כי זו החייאה על רקע אנאפילקסיס – ותקבלו).
      לסיום, לגבי הדיילת: איך שהוא נראה לי שאם יש יותר משעה עד לנחיתה, אז ההנשמה היא לא מה שתציל את החולה… אבל זה כבר וויכוח למקום אחר.

  6. ליאור הגיב:

    עקיבא, מרתק. תודה רבה!

  7. אריאל רונן הגיב:

    עקיבא היקר,

    לצערי נפל פגם אחד בהבנה שלך את המאמר. אדרנלין לא גורם נזק! אדרנלין לא גרם לנזק נוירולוגי. אין פה שום causality. יש פה אסוסיאציה מאד הגיונית. אדרנלין הגדיל את כמות השורדים המיידיים אשר בטווח הרחוק סבלו מנזק נוירולוגי. או כפי שמסכמת הפסקה האחרונה במאמר: ״לא היה הבדל סיגניפיקנטי בין הקבוצות כשמשווים תוצאה נוירולוגית טובה״.
    וכשאני אומר שססטיסטיקת המונים לא תמיד עוזרת למטופל הבודד, זה עיקרון מאד חשוב בקריאה ביקורתית של מאמרים.
    מעניין היה אם כותבי המאמר היו מציגים טבלה שמשווה את התוצאה הנוירולוגית לנתוני witnessed או אם היו מציגים נתונים על הזמן שעבר עד ביצוע החייאה ולא רק זמני ההגעה של האמבולנס.
    ולגבי הדיילת, אני מאמין שאם הנוסע היה אבא שלך או הבן שלך חס וחלילה, היית רוצה הנשמה.

  8. אריאל רונן הגיב:

    אוקיי, נתחיל מזה שהכותרת שלך מסוכנת.
    האם אתה חושב ש- ILCOR יצאו בהכרזה להפסיק להשתמש באדרנלין? הכותרת שלך מסוכנת כי יש פה קוראים שמאד תופסים ממך ולא בהכרח ייקחו איתם את המסר הנכון.
    דבר שני, לא הבנת משהו מאד משמעותי במאמר. אדרנלין לא גורם נזק!! (לצטט אותך: “זה בדיוק מה שהמחקר הזה הוכיח! אדרנלין גורם נזק”) חוסר הבנה בסיסי של המסר מהמאמר. מה שהמאמר מתאר הוא שבקבוצת האדרנלין, היו הרבה יותר שורדים ל-30 יום אבל שאין הבדל בין הקבוצות בהיבט של שחרור במצב נוירולוגי תקין. כלומר, אדרנלין אפשר להחיות גם אנשים שאולי ניתן להסיק שהיו זמן רב יותר בדום לב ללא החייאה או שההחייאה שלהם הייתה יותר ממושכת או פחות איכותית. לצערי כותבי המאמר לא תארו מספר דברים חשובים להבנה. האחד הוא שבלוחות הזמנים שלהם יש רק את זמני הגעת האמבולנס, והאם הייתה החייאה BYSTANDER או לא ולא כמה זמן עבר מרגע דום הלב ועד החייאה (נתון שכנראה קשה להשיג). אין לצערי תוצאות שמראות איזה אחוז מהניזוקים נוירולוגית זכו להחייאת BYSTANDER וכמה לא.
    בקריאת מאמר בצורה ביקורתית צריך מאד להיזהר מלחשוב במונחי סיבתיות (Causality). מה שאתה עשית בפרשנותך הוא לטעון שהסיבה לנזק נוירולוגי לאחר החייאה הוא מתן אדרנלין. זאת בעוד המאמר רק מציג אסוציאציה לכך כלומר יש פה confounding factor ברור שהוא כנראה משך הדום לב עד החייאה או משך ההחייאה או איכות או משהו אחר או שילוב של דברים.
    ציטוט מתוך מאמרך (המושקע והמבורך גם אם הלך פארא לגמרי): “אבל אלו שישרדו – יהיו במצב נוירולוגי הרבה יותר גרוע מאשר אם לא היינו נותנים אדרנלין” איך אתה יכול לכתוב כזה משפט? האם בדקו את אותו חולה עם ובלי אדרנלין? הפנית אותי לאינפוגרף, שמראה שאחוז השורדים עם תוצאה נוירולוגית טובה היה זהה בשתי הקבוצות (2.2% בקבוצת אדרנלין לעומת 1.9% בפלצבו), בדיוק מה שאני ומחברי המאמר טוענים.
    בקיצור, אנא ממך, רביזיה של מה שכתבת ולא לקפוץ למסקנות מרחיקות לכת.

    ולגבי הדיילת, שוב, אם זה היה אבא שלי הייתי מנשים. מה איתך?

    • עקיבא אסתרסון הגיב:

      נתחיל בדיילת.
      כנראה שאם זה היה אבא שלי גם אני הייתי מנשים. מצד שני אם זו היתה הדיילת שמטפלת בו, לא הייתי רוצה שהיא תנשים. הייתי רוצה שהיא תתמקד בלעשות עיסויים כמו שצריך, ולא שתנסה להנשים ובעקבות כך לא תעשה עיסויים כמו שצריך….
      מצד שני, אם זה היה אבא שלי אז גם הייתי כנראה נותן קלציום, וחסמי ביתא, וסטרואידים, ומקרר לו את הראש, ועושה עוד מלא דברים שלא הוכחו בצורה טובה. כי זה אבא שלי. וכשזה אבא שלי – שיקול הדעת הרפואי שלי כנראה לא במיטבו.
      אבל — אם זה אבא שלי, אני לא נותן לו אדרנלין.
      כי המחקר הזה אכן הוכיח שאדרנלין גורם לנזק. הוא אכן הוכיח שאלו ששרדו עם אדרנלין – שרדו במצב נוירולוגי הרבה יותר גרוע מאשר אלו שלא קיבלו אדרנלין.
      עם אדרנלין שרדו לשחרור 3.2% מהחולים, מתוכם 0.7% עם מצב נוירולוגי גרוע (Rankin 5). כלומר כ20% מהשורדים.
      בלי אדרנלין שרדו לשחרור 2.4% חולים, מתוכם רק 0.2% במצב נוירולוגי גרוע. כלומר רק כ8% מהשורדים.
      אני מאוד אוהב את אבא שלי, ומעדיף שלא ישרוד מאשר שישרוד עם Rankin 5.
      אז כן: אני חושב שILCOR צריכים להוציא את האדרנלין מהפרוטוקולים. פרוטוקולי הACLS מיועדים ל”קהל הרחב” של הרופאים, לאורתופד ולפסיכיאטר שנאלצים לבצע החייאה. אין מקום לאדרנלין בהחייאות הללו. אפשר בטקסט שמלווה את הפרוטוקול לשים את האדרנלין כIndeterminate או כClass IIb ושאנשי רפואה דחופה וטיפול נמרץ ישקלו מקרים נדירים שבהם הם רוצים בכל זאת לתת אדרנלין.
      אגב ידעת שלפי הנחיות ICLOR/AHA סרואידים בדום לב מחוץ לבית החולים הם גם Class IIb? בדיוק כמו אדרנלין! ושווזופרסין עדין Class IIb למרות שהוא “יצא” מהפרוטוקול? ושאפילו אטרופין ש”יצא” מהפרוטוקול הוא עדיין Class IIb???
      אבל אדרנלין נמצא בפרוטוקול וכל השאר לא. ולכן כולם נותנים אדרנלין (גם כשלא צריך) ורק מעט אנשים יודעים לשקול אטרופין או וואדופרסין או סטרואידים ומתי.
      זה מה שהייתי רוצה שיקרה גם לאדרנלין – שיעוף מהפרוטוקול. ושישאר לאנשים שיודעים מה התועלת (והנזק) בלתת אותו.