עמידה בזמנים לטיפול טרומבוליטי בשבץ

מחקר חדש שמתפרסם ב Circulation עוסק בטיפול הטרומבוליטי בשבץ מוחי (Stroke). המחקר התבסס על מאגר מידע של איגוד הAHA והASA (איגוד השבץ האמריקאי) הכולל את כל מקרי השבץ המטופלים בבתי החולים המשתתפים בתוכנית.
המחקר מציג שתי נקודות עיקריות:
האחת – המחקר חוזר ומדגים שיפור בתמותה בבית החולים ובתוצאות הנוירולוגיות לטווח בינוני וארוך כשהטיפול הטרומבוליטי ניתן עד 60 דקות מהגעה לבית החולים (Door-to-needle). בנוסף, המחקר הראה שכל קיצור של 15 דקות עד מתן הטיפול הטרומבולטי הפחיתו ב 5% את התמותה!
השנייה – מתוך 595,172 מטופלים שנכללו במאגר המידע, רק 129,903 חולים פנו במהלך תקופת המחקר תוך 3 שעות מתחילת הסימנים, ורק 19.6% מהם (25,504) טופלו בסופו של דבר בtPA. יתרה מכך, רק 26.6% מתוך ה25,504 הללו אכן טופלו תוך 60 דקות מהגעתם.
מעניין לציין שדווקא חולים שהגיעו מאוחר יחסית, לקראת סוף חלון הזמן – טופלו תוך זמן קצר יותר מהגעתם, בעוד שבחולים שהגיעו מוקדם יותר לקח יותר זמן לטפל.
זהו המחקר הראשון שמוכיח שיש משמעות לקיצור הDoor-to-needle ככל הניתן, ולא רק לעמוד בדדליין של 60 דקות. בנוסף הוא מראה שגם כשהחולים מגיעים בזמן הם לא תמיד זוכים לטיפול מהיר.
החשיבות של טיפול מהיר ב Stroke ידועה ואנחנו מדקלמים אותה (Time is brain…), אך ע”פ נתוני המחקר, נראה שיש עוד דרך ארוכה עד הטמעה מלאה של עובדה זו בקרב הצוותים המטפלים.
מקור:
Fonarow GC, et al. Timeliness of Tissue-Type Plasminogen Activator Therapy in Acute Ischemic Stroke. Circulation. 2011 Feb 22;123(7):750-8.
[באמצעות Medpage Today]