על אחיות, רופאים, פרמדיקים ומה שבינהם

לאחרונה הביע משרד הבריאות את כוונתו ליישם את המלצות “ועדת עוזר רופא”, אשר המליצה ביולי 2013 להעסיק “מטפלי מדרג ביניים”. הללו יהיו כפופים לרופאים ויעבדו תחת השגחתם.
הועדה המליצה שלא ליצור מקצוע חדש של “עוזר רופא” כפי שמקובל בארה”ב ובמקומות אחרים בעולם, אלא ליצור תפקידים ספציפיים לכל אחד מתחומי הרפואה, ולהכשיר לתפקידים אלו בעלי מקצוע קיימים בהסתמך על מקצועות בריאות קיימים. בין השאר המליצה הועדה, למשל, להכשיר עובדי מעבדה לשמש כעוזרי רופא במכוני הפתולוגיה. כמו כן המליצה הועדה להכשיר פרמדיקים שישמשו כעוזרי רופא במלר”דים, במחלקות ההרדמה, הכירורגיה והפנימית.
החלטה זו צפויה לסייע למערכת הבריאות להתמודד עם מצוקת כוח האדם הקשה שבה היא נמצאת. בכתבה שפורסמה לאחרונה באתר “סמאללה” הביעו מספר מנהלי חדרי מיון תמיכה במהלך. ד”ר כרמי ברטל, מנהל מלר”ד סורוקה, צוטט בכתבה באומרו “אין לי ספק שזה היה יכול לשפר את העבודה אצלינו בחדר המיון”. ד”ר אריה אייזנמן, מנהל חדר המיון בביה”ח גליל מערבי בנהריה, אמר: “אני תומך נלהב של הרעיון להכניס פרמדיקים למרכזים לרפואה דחופה בתפקיד עוזר רופא מזה שנים רבות.” וד”ר דגן שוורץ, רופא בכיר בבית החולים בילינסון בפתח תקווה ולשעבר מנהל חדר המיון בבית החולים רמב”ם בחיפה אמר: “אני בהחלט חושב שלאחר הכשרה מתאימה נוספת, ניתן וכדאי לשלב פראמדיקים אקדמאיים במחלקות לרפואה דחופה.”
עם זאת, ההחלטה מעוררת התנגדות רבה בקרב האחיות, כפי שמסביר בכתבה שם הפרופ’ פיני הלפרין, מנהל המלר”ד באיכילוב: “מתפתחת התנגדות של האחיות הראשיות של בתי החולים, [ה]טוענות שהתפקיד החדש בעצם נוגס בעבודת האחות וצריך פשוט להוסיף אחיות למרכז לרפואה דחופה.”
יו”ר הסתדרות האחיות, אילנה כהן, אמרה בתגובה: “מי שרוצה להיות אחות שיתכבד וילמד סיעוד, פרמדיק זה פרמדיק ואחות זה אחות, אי אפשר להחליף ביניהם. ההכשרה של האחיות היא מורכבת ועבודתן מורכבת בהתאם ואיננה מותאמת להכשרת הפרמדיקים.”
מחקר מעניין אשר בוצע ע”י חוקרים מהפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת בן-גוריון בנגב התפרסם בדצמבר האחרון בכתב העת International Paramedic Practice, ובודק את עמדותיהם (וידיעותיהם) של עובדי המלר”דים כלפי עובדי השטח.
במהלך המחקר מולאו שאלונים ע”י כ90 רופאים וכ100 אחיות העובדים במלר”דים גדולים בארץ (סורוקה, סוראסקי, רבין ורמב”ם). המשתתפים נשאלו שאלות שנועדו לבחון את מידת היכרותם עם מקצוע הפרמדיק, סמכויותיו ומאפייני עבודתו, וכן לבדוק את עמדותיהם כלפי כישוריהם של הפרמדיקים.
המחקר מצא ש5% מהמשיבים טופלו בעצמם בעבר ע”י פרמדיקים, ושל-27% מהם היה בן משפחה שטופל בעבר ע”י פרמדיק. רובם (81%) היו מרוצים או מרוצים מאוד מהטיפול שניתן. כמו כן נמצא שרוב הרופאים והאחיות (92.5% ו-80.4% בהתאמה) העידו שקיבלו בעבר הדרכה ע”י פרמדיקים (במהלך קורסי ACLS למשל). עם זאת, רק 31.5% מהרופאים וכ-43% מהאחיות ידעו שברוב רכבי הALS בארץ יש רק פרמדיקים, ללא רופא.
מרבית המשיבים ידעו שפרמדיקים מוכשרים לבצע אינטובציות, דפיברילציות, ומתן תרופות לוריד. עם זאת, רק כ15% מהרופאים ידעו שפרמדיקים רשאים להכריז על מוות ולהפסיק פעולות החייאה. כמעט 60% מהרופאים סברו (וטעות בידם) שפרמדיקים מורשים להשאיר חולים בביתם לאחר הטיפול.
מעניין לציין שכשהוצגו בפני המשיבים תמונות של חובש, חובש בכיר ופרמדיק במד”א – רק 72% מהרופאים ו77.5% מהאחיות ידעו בכלל לזהות מי מהשולושה הוא הפרמדיק (רמז: חפשו את הפס הכתום).
המשיבים הביעו מידה גבוהה יחסית של הערכה כלפי כישוריהם של הפרמדיקים. למשל, מיומנותם לבצע פרוצדורות דורגה בתור יותר מ4.6 על סולם של 1-5. איכות הטיפול הניתנת על ידיהם לחולים דורגה בתור 4.45 ע”י הרופאים ו4.62 ע”י האחיות, ואיכות הטיפול אותם הם נותנים לפצועים דורגה בתור 4.68 ע”י הרופאים ו-4.73 ע”י האחיות. יכולתיהם לקחת אנמנזה ולהגיע לאבחנה דורגו בתור 3.76 מתוך 5 ע”י הרופאים, ובתור 4.16 ע”י האחיות, ויכולתם לעבוד בשיתוף פעולה עם צוותי חדרי המיון דורגה בתור 4.32 ע”י הרופאים ו4.36 ע”י האחיות.
המשיבים ציינו שבמידה ובן משפחתם יזדקק לטיפול דחוף מחוץ לביה”ח יעדיפו טיפול של פרמדיק על פני טיפול של חובש, אחות מלר”ד או אפילו רופא כללי. עם זאת, יש לציין שבהקשר זה דורג רופא מלר”ד מעל לפרמדיק.
לבסוף, הוצגו לנשאלים הצהרות שנועדו לבחון את עמדתם כלפי שילובם של פרמדיקים בתפקידים חדשים במערכת הבריאות, כגון חברי צוות החייאה בבית חולים או עוזרי רופא. בהקשר זה נמצא שלרופאים יש עמדה שהיא בצורה משמעותית יותר חיובית מאשר עמדתן של האחיות. למשל כשנשאלו הרופאים באיזו מידה (מ1 עד 5) ניתן לשלב פרמדיקים כאנשי צוות בצוותי החייאה בביה”ח הם ענו בממוצע 4.23, בעוד שהאחיות דירגו זאת בתור 3.85, וכשנשאלו באיזו מידה ניתן לשלב פרמדיקים כעוזרי רופא בבתי חולים ענו הרופאים 3.65 בממוצע, בעוד האחיות דירגו זאת בתור 3.12 בלבד.
ממצאי מחקר זה, לדעתי, מעודדים. המחקר הראה שיש הערכה רבה של אנשי ביה”ח כלפי יכולתיהם הקליניות של הפרמדיקים. הוא הראה שיש למשיבים בטחון ביכולתיהם של הפרמדיקים לטפל בבני משפחותיהם, במידה ויזדקקו לכך. הוא גם הראה שברוב המדדים לאחיות יש הערכה גבוהה אפילו יותר כלפי הפרמדיקים בהשוואה לרופאים (שגם הערכתם היתה כאמור חיובית). אך הוא הראה שלמרות כל הנ”ל, האחיות סבורות פחות מהרופאים שניתן לשלב פרמדיקים כעוזרי רופא בביה”ח.
ממצאים אלו מדגישים את הצורך לבצע את המהלך של הכנסת פרמדיקים לבתי החולים ברגישות, בהדברות, ובזהירות יתרה לבל יפגע מעמדן של האחיות. עבודתם של הפרמדיקים עם צוותי בתי החולים צריכה להיות עבודת צוות משותפת, וגישתם תצטרך להיות ענווה וזהירה כיאה לשחקן החדש במגרש.
מקורות:
Oren Wacht, et al. ED staff knowledge and attitudes towards the paramedic profession in Israel. International Paramedic Practice, Vol. 3, Iss. 4, 20 Dec 2013, pp 92-97.
דוח ועדת ‘עוזר רופא’, משרד הבריאות, יולי 2013.
http://smalla.co.il/?p=1004 — נצפה ב11/2/14, 21:30
מעניין.
“פחד” האחיות הוא לא ברור. הפראמדיק לא בא להחליף אחות (אם כך אז היו מכניסים עוד אחיות..) והוא גם לא מעוניין להיות אחות. עבודתו של הפרמדיק שונה לגמרי משל האחות ולכן היא נחוצה במחלקות שצוינו. בניגוד לאחות שרק ממלאת פקודות, פרמדיק הוא היחיד מלבד רופאים שמוסמך להחליט ולבצע ניתוחי שדה, להרדים ולהנשים, לתת סמים לוריד, לקבוע אבחנות, לקבוע מוות וכו’.
ההתנגדות נובעת מבורות ומשיקולי אגו בלבד!!!!
חברי למקצוע , כן יש מקום להכניס פארמדיקים לחדרי המיון וגם לשאר המחלקות רק צריכים לא לדרוך על אצבעות של אף אחד , ועד האחיות שומר מכל משמר על האחיות וכך צריך לעשות כל ועד באשר הוא
מעניין מדוע צריך להכניס שחקן חדש (פרמדיק) למגרש, ולא להכשיר
אחיות לתפקיד.
בטוחני כי אחים/יות שיוכשרו לכך תוכלנה לעשות את העבודה על הצד הטוב ביותר.